SAMMEN KAN VI!

BIFROST RECOVERY CENTER

– et rehabiliteringscenter for mennesker i uniform 

 

Et nytænkende rehabiliteringscenter for PTSD-ramte mennesker i uniform — synlig som usynlig — der dagligt er i høj risiko for psykisk og fysisk vold. Fx politibetjente, fængselsbetjente, ambulancereddere, socialpædagoger, sygeplejersker, læger m.v.

OM OS

FIND SVARERNE HER:
Baggrunden for Bifrost Recovery Center

Michael Molin er uddannet politibetjent men er i dag ramt af svær PTSD grundet de mange voldsomme hændelser som han var udsat for i de knap 20 år, han var betjent. Michael oplevede at stå alene, og at ingen – hverken kolleger eller ledelse – var nysgerrige på, hvordan han havde det eller støttede ham i at få bearbejdet de voldsomme hændelsesforløb. Det resulterede i, at han ikke længere kan arbejde som politibetjent. Han er dagligt er udfordret af sin PTSD – i forskellige sammenhænge, hvilket påvirker livskvaliteten.

 

Undersøgelser viser, at et almindeligt menneske har 3-4 traumatiske oplevelser i deres levetid, mens mennesker, der arbejder som frontpersonale, som f.eks. politibetjente – også kaldet first responders – har 6-8 traumatiske oplevelser hver 6. måned. Undersøgelser viser også, at en tidlig identifikation af PTSD og hurtig behandling er afgørende for at forhindre langvarige mentale sundhedsproblemer, der ellers kan medføre sociale problemer som hjemløshed og somatiske problematikker. Hurtig indgriben forebygger forværring i tilstanden, mindsker risikoen for komplikationer, forebygger negativ indvirkning på familielivet og mindsker samfundsomkostninger — blandt andet ved, at mennesket hurtigere er klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet. 

 

I dag er Michael uddannet – og registreret – psykoterapeut med speciale i kriser og traumer og behandler til dagligt psykisk tilskadekomne politibetjente. Qua sit arbejde som psykoterapeut og egen erfaring med PTSD som følge af sit virke som politibetjent blev Michael inspireret til at skabe et sted for mennesker, der som følge af deres arbejde har fået PTSD, og som har behov for behandling, og deraf er Bifrost Recovery Center opstået.  

Kontakt/Modtagelse

Inden for de første 24 timer efter ankomst på Bifrost Recovery Center

  • Borgeren tilbydes en akutsamtale 
  • Der laves udvalgte standardiserede tests inden for stress og depression 
  • Borgeren udfylder sundhedsprofil i spørgeskemaform 
  • Borgerens læge kontaktes og sygemeldes 
  • Borgerens sagsbehandler i hjemkommunen kontaktes omkring borgerens situation og behov for akut behandling 
  • Borgeren tilbydes ro, støtte og afklaringssamtaler, indtil der er afklaring omkring et eventuelt fremtidigt forløb på Bifrost Recovery Center.  
    • Afklaringssamtalerne skal berolige borgeren i forhold til, at de ting, der måtte fylde som f.eks. sygemelding, familiesituationen, fremtiden m.v., tages der hånd om med støtte fra personalet 
  • Såfremt der ikke er mulighed for, at borgeren kan få en plads på hos os, henviser vi til øvrige tilbud, det er vurderet, at borgeren kan profitere af 
  • Såfremt borgeren er selvmedicinerende, skal denne afruses, inden vi tager imod  
Recovery

Recovery betyder “at komme sig” og er et begreb, der stammer fra USA. Begrebet er opstået og har udviklet sig af forskellige faglige miljøer med input fra personer i en recovery proces. Recovery er defineret på to forskellige måder: 

  • Klinisk recovery: den objektive forbedring i en tilstand i forhold til forekomsten af symptomer og socialt funktionsniveau i forhold til privatliv og arbejde 
  • Personlig recovery: oplevelsen af livskvalitet, meningsfuldhed, kontrol over sin livssituation og håb, selvom sygdommen fortsat medfører begrænsninger i personens liv 
Recovery-orienteret tilgang og principperne bag

Den recovery-orienterede tilgang tager udgangspunkt i tilliden til, at hver enkel kender egne symptomer og livssituation bedst, og at hver enkel har egne håb, ønsker og drømme for eget liv. Det handler om at opbygge et meningsfuldt og tilfredsstillende liv defineret af den enkelte. Håb er et centralt element og forstærkes ved, at den enkelte får en øget aktørbevidsthed – altså opdager, at de kan tage kontrol over deres liv. Det er her vigtigt, at den enkelte får et indblik i, hvordan andre har fundet vejen frem. 

Medarbejderen, der skal støtte et menneske i en recovery-proces, skal stille sig rådighed, men ikke stille sig over, da det handler om at øge aktørbevidstheden, ikke at overtage. Recovery hænger tæt sammen med social inklusion og muligheden for at kunne indgå i meningsfulde sociale roller, der er tilfredsstillende for den enkelte. Også derfor skal processen ses som en opdagelsesrejse, der opleves sammen – mennesket, der skal rehabiliteres og medarbejderen.  

 

Michaels vision er, at Bifrost Recovery Center skal danne rammerne for et trygt og tillidsskabende behandlingssted, der kan behandle og støtte de mennesker, der har ageret som frontpersonale, og som følge heraf har fået PTSD, angst og/eller depression en succesfuld recovery. 

 

Målgruppen

Målgruppen hos Bifrost Recovery Center er mennesker i uniform, hvad end den er synlig eller usynlig – politibetjente, fængselsbetjente, brandmænd, ambulancereddere, læger, sygeplejersker, pædagoger, social- og sundhedsassistenter m.f. med daglig borgerkontakt, der involverer høj risiko for fysisk og psykisk vold. 

Den fælles problematik for vores borgere er PTSD og de følgere, der kommer heraf som angst, stress og depression. 

Borgerne kan både være sygemeldte fra arbejde eller ledige, der er sygemeldte grundet et tidligere arbejde. Det kan både være nyligt sygemeldte og langtidssygemeldte. 

 

Bifrost Recovery Center tager imod borgere fra alle kommuner, der bevilliger behandlingen. 

 

Misbrug er ikke tilladt. 

 

Tilgange og metoder

På Bifrost Recovery Center anskues borgeren og dennes problematikker ud fra et metalogisk perspektiv, således vi har et helhedsorienteret og tværfagligt koordineret tilbud til borgeren i tæt samarbejde med de pårørende og hjemkommunen. Vi tror på, at dette øger chancen for en succesfuld recovery. 

 

Der arbejdes traumeterapeutisk ud fra eklektisk terapi, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov i recovery-processen. Derudover har vi stort fokus på fysisk aktivitet, mindfulness og sund kost samt at inddrage borgerne så meget som muligt i dagligdagen, da det støtter den enkelte borgers proces i at øge egen aktørbevidsthed. 

 

Hver borger er tilknyttet et behandlingsteam bestående af psykoterapeuter og socialpædagoger, der samarbejder om og med borgeren i forhold til en behandlingsplan.  

Det er vigtigt for os, at borgerens egne behov og ønsker imødekommes, hvorfor behandlingsplanen laves i samarbejde med borgeren. Efter 10 uger afholdes et opfølgningsmøde med borgeren, en medarbejder fra borgerens behandlingsteam og borgerens sagsbehandler fra hjemkommunen. 

 

 

Samarbejde med de pårørende

Et stærkt netværk er essentielt for en vellykket recovery. Det er derfor vigtigt for os at inddrage de tætteste pårørende i behandlingen ved f.eks. at afholde familiesamtaler med en socialpædagog, således familien lærer at forstå deres næres udfordringer, og hvilken påvirkning det kan have på familielivet. Et tema kan også være en bearbejdelse af, at deres nære har ændret sig. 

Har borgeren børn, vil disse også indgå i samtalerne på en måde, der findes hensigtsmæssig af socialpædagogen. 

På denne måde kan vi på Bifrost Recovery Center at bygge en bro mellem borgeren og de pårørende, så de pårørende efter endt behandling har bedre forudsætninger for at støtte op om recovery-processen. 

 

Evaluering af behandlingen

Evalueringen skal sikre opfyldelsen af mål og succeskriterier og består af følgende elementer: 

  • Målgruppen defineres og opgøres præcist via screeningsværktøj 
  • Ved opstart laves der et fokusgruppeinterview ud fra tilfældigt udvalgte borgere 
  • Alle borgere i behandlingen testes ved start i udvalgte test, ligesom de udfylder sundhedsprofil i spørgeskemaform 
  • Ved afslutning af forløbet besvarer borgeren et spørgeskema om tilfredshed med behandlingen 
  • Et halvt år efter den enkeltes startdato i behandlingen kontaktes borgeren med henblik på status (i arbejde eller erhvervsafklaring) og endnu en udfyldelse af sundhedsprofil 
  •  Ved midtvejsevaluering gennemføres et fokusgruppeinterview med tilfældigt udvalgte borgere om deres oplevelse af behandlingen 
  • Ved slutevaluering opgøres samme kvantitative data som ved behandlingens start. Der korrigeres for udvikling i samlet antal borgere i målgruppen. Der laves igen 2 fokusgruppeinterview med 
Succeskriterier
  • At borgerevalueringer tilkendegiver tilfredshed med udredning, rådgivning, inddragelse og indhold i forløbet, ligesom borgeren følger sig klar til, at livet skal gå i en anden og ny retning, samt er klar til at varetage sit arbejde eller er klar til en erhvervsudredning 
  • At medarbejdere og andre interessenter tilkendegiver tilfredshed med organisering, formidling og behandlingens resultater 
  • At midtvejsevaluering danner baggrund for analyse og relevant justering af behandlingen 
Anvendte kilder

Individuelle behandlingsplaner

Vi tilbyder specialiserede og individuelle behandlingsplaner, bestående af terapi, gruppeterapi, fysisk aktivitet og mindfulness, hvor vi i samarbejde med den enkelte borger finder den rigtige vej mod rehabilitering.

Mulighed for efterværn  

Bifrost Recovery Center tilbyder i en begrænset periode efterværn (jf. Servicelovens §85) for at sikre en flydende overgang fra behandling og hverdag i centeret til livet og den videre recovery i eget hjem. Vi tilbyder familiesamtaler, hvis der er behov i familien.

 

SOS-udrykningsteam 

Bifrost Recovery Center tilbyder et team med professionel støtte til borgere, der som følge af deres arbejde, er blevet psykisk dårlige.